Verkoop schiet niet op! Wat nu?

« Terug  |  Publicatiedatum : Donderdag 18 Oktober 2012 Om 10:10

Verkoop schiet niet op! Wat nu?

Steeds langer staan woning in de verkoop voordat ze uiteindelijk verkocht worden. Hoe lang houden we dit vol?

Het aantal woningverkopen daalt nog elk jaar ten opzichte van een jaar eerder. Een woning staat nu gemiddeld twee jaar en twee maanden te koop, waarvan de jouwe er één is.

De beperktere leenmogelijkheden voor starters, de onzekerheid binnen de huidige politiek en het feit dat het aantal te koop staande woningen nog steeds stijgt, maakt dat mensen wachten met het kopen van een woning. De gemiddelde verkooptijd kan dus nog verder op kan lopen. Bovendien kun je je afvragen of je nu niet te veel vraagt voor je woning, waardoor de kijkers uitblijven.

Of je moet doorgaan met de verkoop is mede afhankelijk va het feit of je wel of niet in de woning woont. De eerste drie jaar dat je niet in de woning woont, heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek (v.a. 2013 is dit het lopende jaar + twee jaar). Daarna worden lasten alleen nog maar hoger, terwijl de woningwaarde daalt.

Is verhuren een optie?
Het al dan niet tijdelijk verhuren van je woning kan een oplossing zijn. Echter, laat je hierbij goed informeren door een deskundig makelaar. Vaak kan verhuur lastenverlichtend werken en in sommige gevallen zelfs een uitstekende belegging.

Een andere optie om van je woning en dus de torenhoge lasten af te komen is om te accepteren dat je woning minder waard is dan dat de vraagprijs doet vermoeden. Hoe moeilijk ook, we leven in een dalende markt. Wanneer je niet direct hoeft te verkopen, blijf dan de komende tijd wonen en wacht op betere tijden.