Huizenbezitters overschatten de waarde van hun eigen woning | Rob Prevoo Nieuws

Huizenbezitters overschatten de waarde van hun eigen woning | Rob Prevoo Nieuws Huurwoning huren Huurwoning huren

Huizenbezitters overschatten de waarde van hun eigen woning

« Terug  |  Publicatiedatum : Maandag 19 Mei 2014 Om 13:05

Huizenbezitters overschatten de waarde van hun eigen woning

Ondanks de crisis en uitgebreide berichtgeving met betrekking tot prijsdalingen in de woningmarkt, heeft de Nederlandse woningbezitter nog altijd een 'te rooskleurig' beeld van de waarde van zijn woning. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dan ook dat dit kan leiden tot verkeerde financiŽle beslissingen.

Een groot deel van de eigenaren is nog steeds van mening dat de waarde van de eigen woning niet is gedaald. Op basis van onderzoek stelt DNB dat 75 procent van de huizenbezitters de huidige woningwaarde te hoog inschat, gemiddeld genomen een waarde van zo'n 13 procent meer dan de werkelijke waarde.

Makelaar Prevoo: "Klinkt bekend in de oren, ik hoor het geregeld. Begrijpelijk ook wel als je ziet wat mensen bij aankoop hebben betaald en er nadien nog een keer hebben 'ingestoken'. Het is natuurlijk voor niemand prettig om een verlies te accepteren, alleen moeten we hier wel enkele zaken nuanceren, stelt Prevoo scherp. Dat we een significante waardedaling kennen is evident. Dat hierdoor veel woningen 'onder water komen te staan' ofwel de waarde van de woning lager is dan de hypotheekschuld ook. Maar een 'te dure' keuken of badkamer aanschaffen die ook nog eens in géén verhouding staat tot de waarde van een woning, rechtvaardigt nog geen waardetoename en ga je niet meer terugverdienen, zeker niet binnen een paar jaar. Dat geldt ook voor meegefinancierde consumptieve uitgaves zoals een auto of nieuw interieur, omdat dit wel 'uit de overwaarde betaald wordt', zo was vaak de gedachte. Nee, in die gevallen is het toch echt een verlies nemen of indien mogelijk blijven wonen.

Maar ook kunnen vraagprijzen een vertekend beeld van de markt weergeven waardoor eigenaren op het verkeerde been worden gebracht. Prevoo wijst erop dat het uiteindelijk gaat om de 'laatprijs' en dat er door sommige makelaarskantoren nog wel eens flink wat marge wordt opgenomen tussen de vraagprijs en de marktconforme verkoopprijs. "Een slechte ontwikkeling, want van enige tranparantie en eerlijkheid is dan geen enkele sprake". Op deze wijze maken we elkaar iets wijs, vaak met als doel de mening van de klant te delen en hierdoor een verkoopopdracht te scoren. Logisch gevolg is dat er één en vaak ook nog wel meerdere flinke prijsverlagingen nodig zijn om de woning alsnog te verkopen. Vaak ook nog eens ver 'onder de marktprijs' daar deze al bij het in de verkoop plaatsen 'kapot' is gemaakt, waardoor verkoper uiteindelijk de dupe is.

Een troost is het overigens dat een nieuwe woning verhoudingsgewijs net zoveel in waarde is gedaald als de eigen woning, waardoor deze dus ook voor een lagere prijs te kopen is en hier dan ook minder financiering voor benodigd is. Vaak is het dan ook nog eens mogelijk om een eventueel verlies mee te financieren in de nieuwe hypotheek", aldus Prevoo, die bovendien wel stelt dat het de betere kant op gaat met de woningmarkt. 

Volgens onderzoekers leeft dat gevoel ook bij woningeigenaren en versterkt dat de overschatting, zeker bij diegene met een hoge hypotheekschuld.