En op de drie huizen staat onder water | Rob Prevoo Nieuws

En op de drie huizen staat onder water | Rob Prevoo Nieuws Huurwoning huren Huurwoning huren

En op de drie huizen staat onder water

« Terug  |  Publicatiedatum : Woensdag 26 Maart 2014 Om 14:03

En op de drie huizen staat onder water

Er staan steeds meer huizen onder water, dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2008 is dit aantal verdrievoudigd. Je huis staat onder water als je hypotheek hoger is dan wat je huis op dit moment waard is. Je blijft dan na verkoop met een restschuld zitten. Vorig jaar was dit het geval bij ruim 1,4 miljoen huishoudens, 300.000 meer dan in 2012. De gemiddelde schuld die mensen overhouden na verkoop is 62.000. In 2012 was dit nog 52.000.

Vooral jongere huishoudens hebben restschuld

De meeste mensen (ruim twee derde) met een restschuld zijn jonger dan 45 jaar. De woningen zijn vaak vlak voor de crisis gekocht en van de hypotheekschuld is bijna niets afgelost. Heel anders is dit bij 65-plussers met een eigen woning. Bijna de helft van deze groep heeft begin 2013 de hypotheek al volledig afgelost en slechts 3% heeft een restschuld.

Aantal huizen met overwaarde afgenomen

In 2008 had 73% van de huiseigenaren een huis met overwaarde. Dan is de waarde van je huis juist hoger dan je hypotheekschuld.  Dit is fors minder geworden; in begin 2013 is dit aantal gezakt naar bijna de helft.

Lees het volledige bericht op Independer.nl, klik hier.