Bij aankoop 'groen' huis mogelijk meer hypotheek | Rob Prevoo Nieuws

Bij aankoop 'groen' huis mogelijk meer hypotheek | Rob Prevoo Nieuws Huurwoning huren Huurwoning huren

Bij aankoop 'groen' huis mogelijk meer hypotheek

« Terug  |  Publicatiedatum : Donderdag 17 Maart 2011 Om 00:03

Bij aankoop 'groen' huis mogelijk meer hypotheek

Woningzoekende die een woning kopen dat relatief energiezuinig is, dus met een hoog energielabel, kunnen in de toekomst mogelijk meer hypotheek krijgen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat het voorstel van de Partij van de Arbied bespreken met minister Jan Kees de Jager van FinanciŽn.

Donner zei dat woensdag tijdens een Kamerdebat over energiebesparing in woningen. PvdA-Tweede Kamerlid Jacques Monasch vindt dat aan mensen die een 'groen' huis kopen meer hypotheek gegeven kan worden, omdat ze geld overhouden wegens de lagere energierekening. Significante verschillen tot wel € 100,- tot € 150,- per maand kunnen zich voordoen. Donner noemde de gedachte van een ruimere hypotheeksom bij een zuinig huis ,,plausibel''.

De verkoper van een woning is sinds 2008 verplicht om een energielabel te leveren. Zo weet de koper hoe energiezuinig het huis is en welke maatregelen hij kan treffen om dit te verbeteren. In de praktijk echter blijkt dat niet elk huis een label heeft, mede door de onduidelijkheid en onbetrouwbaarheid van een energielabel zo is gebleken. Donner wil daarom uiterlijk per 2013 sancties invoeren, zoals dat een huis zonder label niet verkocht kan worden, echter voert wel een verbetering door van het energielabel.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer drongen er bij Donner op aan dat de betrouwbaarheid van de labels moet verbeteren. Uit een onderzoek van de VROM-inspectie begin vorig jaar bleek dat het label van een op de zes woningen niet juist was.

Donner beloofde verbetering, maar liet zich niet vastpinnen op een acceptabele foutmarge voordat de sancties ingaan.

De CDA-minister kreeg in het debat van coalitiepartij VVD en gedoogpartner PVV kritiek te verduren. Zo wil PVV-Kamerlid Eric Lucassen het ,,liefst stoppen met deze onzin'' waarbij aan burgers verplichte energielabels worden opgelegd. Volgens hem worden de milieu-eisen gesteld door ,,onheilsprofeten''. De VVD noemde de verplichte invoering van het label ,,extra bureaucratie''.

Maar Donner wees erop dat Nederland met deze stappen tegemoetkomt aan Europese bepalingen. Bovendien zei hij dat energiebesparing niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee omdat energie steeds duurder en schaarser wordt.

Bron: Businesscompleet.nl

Rob Prevoo Makelaardij